Základní škola Kamínky Základní škola Kamínky
Základní škola, Brno, Kamínky 5, příspěvková organizace

„Za ruce se vezmeme“ na Kamínkách

14.12.2021 18:36 • autor:

„Za ruce se vezmeme.“ To jsou slova z Terezínské hymny a zároveň název dějepisného programu, kterého se účastnili za přispění

Magistrátu města Brna naši žáci devátých tříd ve dnech 6. a 8. prosince. Program připravila společnost Post Bellum, která se zabývá mapováním vzpomínek pamětníků na události z dějiny 20. století. Navázali jsme tak na loňskou tradici pořádání těchto programů, letos konečně v prezenční podobě u nás ve škole.

Tentokrát jsme se zabývali problematikou holocaustu. Základem programu je tzv. kinopříběh, ve kterém jsou promítány ukázky z rozhovorů se třemi pamětníky, kteří vzpomínají na své zážitky z doby, kdy se z těchto československých občanů postupně stali nežádoucí lidé druhé kategorie. Pamětníci

popisovali své zážitky od svých pocitů z prvních diskriminačních opatření, přes první transporty, po zážitky z Terezína, Osvětimi a dalších koncentračních táborů, kterými si všichni prošli. Deváťáci si vyslechli jejich silné zážitky popisující kruté praktiky nacistů, od nedostatku jídla, špatné hygieny v koncentračních táborech, po selekce, zabíjení a pocitů ze smrti blízkých osob.

Žáci byli problematikou holocaustu provázeni velice pěkným výkladem zkušeného lektora, který také doplnil vzpomínky pamětníků erudovaným komentářem. Celý program byl pro žáky velice silným zážitkem, prostřednictvím kterého mohli poznat toto drsné období lidských dějin.

 

Mgr. et Mgr. et Mgr. Vojtěch Novotný, LL.M.,

učitel dějepisu